Kategorier
S

Tage Söder

Född 1935 i Lillström
Död 1914 i Nedansjö

Tage växte upp i Lillström som nummer tio av totalt tolv syskon.
Han började sin arbetsbana på Televerket men efter att inte fått ledigt för älgjakt
sadlade han om och blev en kunnig och uppskattad murare. Han fortsatte med detta
in i det sista.
Tage var väldigt duktig på stuckaturer, kakelugnar och bakugnar och många kan i dag glädjas åt hans arbeten.
De sista åren innan pensioneringen delade han med sig av kunskaper som utbildare på AMU där han lärde ut konsten att mura bak- och kakelugnar.
1953 träffade han Gunborg Norberg född 1937 från Lotjärn och när de gifte sig 1958 flyttade de till en fastighet i Nedansjö som de köpte av Tages syster.
Där drev de tillsammans ett jord- och skogsbruk och djur fanns i ladugården ända fram till 1970.
När ladugården tömts på djur använde Tage sina murarkunskaper och byggde om den till en bagarstuga där flera i släkten bakat sitt bröd och många goda hemgjorda pizzor avnjutits.
Tillsammans fick Tage och Gunborg två söner Christer 1960 och Kenth 1961. Och så småningom fem barnbarn som alltid var och är lika välkomna dit. Familjen och släkten var viktiga för Tage och många är vi som välkomnats i detta hem.
Lillström fanns alltid i Tages hjärta och 1990 byggdes en sommarstuga i Änge Lillström. Där har barn och barnbarn tillbringat många påskar med en traditionella Långfredagsanglingen som var lika uppskattad varje år. För några år sedan hade även släkten Söder en släktträff i stugan där drygt 100 personer var med.
Tage var en föreningsmänniska och har varit aktiv i många förningar, ofta som styrelseledamot. Så sent som 2013 avtackades han av kyrkan för sitt mångåriga engagemang i Stöde församling.
De senaste åren har snickarintresset blomstrat och han har varit en av eldsjälarna i Träknuten där fina alster tillverkats. Älgjakten har också legat honom varmt om hjärtat och till för bara några år sedan var han hundförare under älgjakten, men de sista åren satt han på pass.
Till skogen återvände han ofta tillsammans med Gunborg för att plocka mängder av svamp och bär.
Tage och Gunborg gjorde många resor bland annat till USA och Tailand och ett flertal andra länder. Den senaste resan gjordes nu i mars och då besöktes Teneriffa.Där blev det en utflykt till vulkanen i Teide och även karnevalen fick upplevas på plats.
Alla kommer alltid att minnas hans levande berättelser, kunskap, glädje och diplomati och hans förmåga att alltid ha ett vänligt ord till hands för alla.

Minnesordet skrivit av Anita Olsson

Lämna ett svar